uggs

Toen ik ze voor het eerst zag vond ik ze lelijker dan lelijk: Uggs.

Bovendien waren ze officieel in de mode, en ik ben geen fan van 'met de mode meelopen'. Dus negeerde ik ze, en hoopte dat de trend snel voorbij zou gaan.

Ga je eenmaal Ugg, dan kun je  niet meer terug

Voor het schrijven van deze post over Uggs kwam ik aan het denken wanneer ik dan toch voor Uggs gevallen ben, en waarom. Ik heb er mijn mailbox op na gezocht en mijn blogposts over Uggs, en ik geloof dat ik Uggs ging dragen rond 2008. En toen ik ze eenmaal had gepast, kon ik niet meer terug! Ze zitten zo enorm lekker, dat ik voor eeuwig verpest ben voor gewoon schoeisel...

Uggs: wat zijn dat eigenlijk?

Als iemand het over Uggs heeft, dan heeft hij of zij het in de regel over een vrij lomp uitziende laars, die helemaal gevoerd is met schapenvacht. In de toonaangevende Engelse Oxford dictionary worden Uggs als volgt omschreven: a type of soft sheepskin boot.

Hoewel de term Uggs tegenwoordig een merknaam is, is het woord Uggs dus eigenlijk gewoon de naam van dit type laars! De oorspronkelijke Ugg laarzen komen uit Australië en werden Ug of Ugh genoemd: en dat was een afkorting van het woord ugly, oftewel lelijk! Uggs danken hun naam dus aan het feit dat ze er lelijk uit zien!

Uggs laarzen: de geschiedenis van een lelijke laars!

Zo'n 212 jaar gelden gespten Australische herders schapenvachten om hun voeten met behulp van leren riemen. Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw waren er verschillende producenten die laarzen van schapenvacht verkochten, in kleine hoeveelheden.

Brian Smith koopt rechten van de Ugh-laars

In de jaren 70 kwam de grote doorbraak: Australische surfers trokken Uggs aan na het surfen. Eén van die surfers Shane Stedman legde de term 'Ugh-boot' vast, en verkocht de rechten later door aan zijn collega surfer Brian Smith. Brian Smith ging er mee naar de VS waar ze al snel heel populair werden.

Doug Otto koop voor 9 miljoen de merknaam van Uggs

Uggs trokken de aandacht van Doug Otto eigenaar van Deckers Outdoor Corp, die destijds Teva sandalen maakten! Doug Otto zag kansen voor de Uggs, en kocht in 1995 het  ontwerp en de merknaam voor 12 miljoen USD van Brian Smith. ( Dat is bijna 9 miljoen!) Het bleek een fantastische deal want Uggs Australia, het merk van Deckers zijn de toonaangevende Uggs laarzen geworden.

Op de website van Uggs Australia kun je hun verhaal over de geschiedenis van Uggs Australia lezen.

Uggs: materiaal en samenstelling

Ik las ergens dat Uggs eigenlijk binnenstebuiten gekeerde schapen zijn! Dat klinkt heel akelig, maar eerlijk is eerlijk: het is eigenlijk wel zo. uggs bestaan uit schapenhuid met wol. De zool van Uggs is meestal gemaakt van EVA: Ethylene-vinyl acetate. Sommige producenten drukken hun merknaam in de zool. Zo heeft Uggs Australia het woord 'Uggs' op de zool gedrukt, en had Whooga Uggs vroeger het woord: Whooga.

Maar er zijn ook veel zolen waar helemaal niets op staat. De nieuwste Whooga Uggs missen het woord Whooga. Persoonlijk vind ik dat jammer!

Het oorspronkelijke Uggs model was ongeveer 25 cm hoog, met een ronde neus en 'pull up': je trok de laars zo aan je voet. Dit model heet nu 'Classic'!

Uggs in alle soorten, maten, kleurtjes en modellen

Ondertussen zijn Uggs verkrijgbaar in alle soorten en maten, en kleuren. Je hebt Uggs in westernstijl, Uggs met linten, Uggs met knopen en Uggs die ver over je knie komen. Er is voor elk wat wils.

LFA, Love From Australia, maken de meeste hippe Uggs vind ik persoonlijk.

Wat is het verschil tussen Uggs en UGGS?

Uggs is de naam van dit type laars: de laars van schapenleer met schapenvacht. UGG® is het officiële merk van Deckers, de producenten van Uggs Australia.

Nadat Deckers het merk UGG had geregistreerd in de VS probeerden ze Australische producenten een verbod op te leggen. Twintig Australische producenten van Uggs verenigden zich toen in de Australian Sheepskin Association stapte naar de 'Australian trademark regulators' en de uitspraak viel in hun voordeel uit:

'Evidence overwhelmingly supports the proposition that the terms (ugg, ugh and ug boots) are interchangeably used to describe a specific style of sheepskin boot and are the first and most natural way in which to describe these goods.'

Maar dit geldt alleen voor Australie. In Europa is het woord Uggs nog steeds officieel alleen van Deckers.

Hoe herken je nep Uggs

Ik hoop dat inmiddellijk duidelijk is dat Uggs een 'type laars van schapenhuid' zijn. Als Uggs niet van 'sheepskin' zijn dan zijn het dus geen echte Uggs. Echte Uggs zijn gemaakt van leer waarbij de binnenkant en de buitenkant van de laars één geheel zijn. De wol is er dus niet later ingeplakt! Let bij aankoop van Uggs dus op de woorden: 'Twin faced sheepskin leather'

Let op:

'A fake ugg boot is not always a fake ugg boot, many people still do not understand what a fake ugg boot is, or even what an ‘ugg boot’ is. Lets start with the basics, an ugg boot is a boot made from sheepskin.' (Bron: Wikipedia)

Kritiek op Uggs

Afgezien van de kritiek dat ze spuuglelijk zijn, zijn er ook regelmatig negatieve berichten dat slecht zijn voor je voeten omdat ze te weining ondersteuning bieden. Op de website van Whooga Uggs wordt dit feitelijk toegegeven. Ze zeggen het volgende:

'Ugg boots lack the support for walking and standing for hours on end and will damage your feet. Use your ugg boots as a slipper while sitting or a moderate amount of walking and your feet will be fine for everyday use and many hours of wear. Do not let the comfort of an ugg boot seduce you into inappropriate use, you will damage your feet and quickly wear out your expensive new boots.'

Ook is er kritiek van de krant van de dierenbescherming dat de schapen waarvan de Uggs gemaakt worden slecht worden behandeld.

Een deel van de kritiek op Uggs komt ook door de overweldigende hoeveelheid nep-uggs. Zo koop je voor slechts 7 euro bij de Blokker een paar nep Uggs, die zich kenmerken doordat je er heel scheef op gaat lopen. Hetzelfde geldt helaas voor de nep Uggs van de Schoenenreus. Deze nep Uggs hebben Uggs een slechte naam gegeven. Maar aangezien ze van synthetisch materiaal zijn gemaakt, zijn ze wel diervriendelijk!

Echte Uggs versus nep Uggs: wat is het verschil?

Als je het hebt over echte Uggs versus nep Uggs is het belangrijk om te bepalen wat je 'nep' noemt. Vaak worden alle Uggs die niet van UGGS Austalia zijn 'nep' genoemd, maar dat is niet terecht omdat Uggs staan voor een bepaald soort laars. Een nep Ugg is dus een laars die niet is gemaakt van schapenhuid en niet van schapenvacht.

Goedkope Uggs

Uggs van merken als

zijn wel degelijk echte Uggs! Veel mensen kopen Uggs van deze merken omdat ze aanzienlijk betaalbaarder zijn dan de dure UGG® laarzen van Deckers die helaas ruim 200 euro kosten...

fleece cross sectionWarme voeten: nooit meer koude voeten met Uggs!

Het kenmerk van Uggs, en één van de dingen die ze zo populair maakt is het feit dat ze je voeten zo heerlijk warm houden. Sterker nog: in de zomer houden ze je je voeten koel, dankzij dezelfde eigenschappen die ze in de winter warm houden.

Uggs houden je voeten warm doordat de warmte lucht afkomstig van je lichaam gecirculeerd wordt door de schapenwol. De dikke laag schapenwol werkt als het ware als dubbel glas in een goed geïsoleerde woning!

Met wol gevoerde schoenen en laarzen een alternatief voor Uggs?

Omdat ik Uggs soms toch wel wat lomp vindt staan, heb ik diverse keren tevergeefs geprobeerd een goed alternatief voor ze te vinden. Ik kocht dan schoenen die gevoerd waren met zuivere wol. In de hoop dat die sokken net als Uggs overbodig zouden maken. Maar telkens kwam ik weer bedrogen uit! Met wol gevoerde schoenen zijn absoluut niet gelijkwaardig aan Uggs.

En ik denk dat dit simpelweg komt omdat de dikte van de wol gewoon veel dunner is dan bij Uggs. En dat betekent dat Uggs wel lomp moeten zijn om zo lekker warm te kunnen zijn. Waren ze dunner, en dus eleganter, dan waren ze ook niet zo lekker warm. Dus voor iedereen die een alternatief zoekt voor de warmte van Uggs: met wol gevoerde schoenen zijn dat niet! Ook niet als ze in de winkel beweren dat ze dat wel zijn.

Aussie Cowboylaarzen van UGGS Australia

Mijn laatste misser waren een paar zogenaamde Aussie Cowboy laarzen van UGGS Australia. Het leek mijn ultieme droom: cowboylaarzen, en dan ook nog Uggs! De Aussie Cowboy laarzen zijn helemaal gevoerd met schapenwol, maar veel minder lomp dan Uggs. Ik kocht ze via Marktplaats, en wachtte vol spanning af. Maar helaas: ze zijn weliswaar prachtig, maar mijn tenen vroren er bijna af, ondanks de wol die tot de tenen loopt. Nou ben ik wellicht ook wel erg verwend geraakt door mijn Uggs, en mijn voeten echte watjes, maar inmiddels ben ik dus weer terug bij mijn 'lompe' Uggs laarzen.

Uggs: waar kun je ze kopen?

UGGS Australia kun je in een beperkt aantal winkels in Nederland kopen. Omdat er zoveel neppers van in omloop zijn vind je op de website van UGGS Australia een lijst met erkende verkooppunten. Ook vind je daar een handige tool om online webshops die Uggs verkopen te checken! De Bijenkorf is in ieder geval een algemene winkel die UGGS verkoopt.

Whooga Uggs kun je alleen online kopen via hun website, maar Emu Uggs vind je ook bij bijvoorbeeld Zalando! Verder kun je kijken op Marktplaats en Ebay.co.uk

Ik zoek vaak op: sheepskin boots, sheepskin lined boots.

Uggs laarzen: 10 redenen waarom ik er dol op ben

  1. Ze zitten heerlijk
  2. Ze zijn verrukkelijk warm
  3. Ze zijn tijdloos en neutraal, als je tenminste de Classic variant koopt in een neutrale kleur
  4. Ze passen bij zowel rokken als bij jeans
  5. Door de lanoline in de schapenwol worden je voeten goed verzorgd door je laars, en kloven e.d. verminderd
  6. Je hebt geen sokken meer nodig, en aangezien ik die altijd kwijt ben, vind ik dat geweldig
  7. Je kunt ze eigenlijk het hele jaar door dragen: zelfs in de zomer draag ik ze vaak op frisse zomeravonden
  8. Als je ze van bijvoorbeeld het merk Whooga Uggs koopt zijn ze goedkoper dan menig andere laars. Bij Whooga Uggs kosten ze 125 euro. En dan heb je wel een paar echte leren laarzen
  9. Ze zijn lekker warm. Heb ik al een keer gezegd, maar dit kan niet vaak genoeg gezegd worden!
  10. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten kleuren. Dus heb je eenmaal een fijn model, dan kun je dat makkelijk variëren wat betreft kleur!

Uggs minpunten, kritiek en nadelen

Dit lijstje vind ik niet zo leuk om te schrijven, maar eerlijk is eerlijk: voor een goede balans moet ik deze punten ook noemen.

  1. Uggs bieden weinig steun. Op de Whooga Uggs site zeggen ze dat zelfs!
  2. Uggs zijn binnenste buiten gekeerde schapen. Ieks
  3. Uggs staan lomp
  4. Uggs zijn niet vrouwelijk
  5. Mannen vinden vrouwen in Uggs lelijk
  6. Uggs hebben ondertussen een slecht image, en worden alleen gedragen door mensen als de Tokkies in Nederland en zogenaamde trailer trash in de VS. Althans dat zeggen critici. Ik heb daar wel mijn vraagtekens bij.
  7. Er zijn heel veel nep Uggs in omloop, en dat maakt het lastig om echte te vinden
  8. Uggs zijn duur, in ieder geval die van UGGS Australia. Dat is echt niet leuk meer!
  9. Uggs vallen vaak anders dan je denkt. Dit vind ik echt heel lastig, vooral omdat ik ze vaak via internet moet kopen. Elke maker van Uggs heeft vaak weer een andere maatvoering, en door de schapenwol moeten ze in het begin best strak zitten, omdat ze uitlopen. Dat maakt het lastig om te beoordelen of je de juiste maat hebt gekocht, als je ze voor het eerst aantrekt. Want hoe weet je nou van te voren, hoeveel ze gaan uitlopen?! De Emu uggs met linten in maat 38, waren mij echt mijlenver te groot, en iemand met maat 40 had die ook goed gepast. Maar er zijn ook Uggs die juist klein vallen.
  10. Uggs zijn ugly

Uggs kopen

'Houston, I have a problem!' Ik ben verzot op Uggs laarzen, en alle pogingen om mezelf te bekeren tot eleganter schoeisel zijn mislukt. Ze zitten gewoon té lekker! Recent liep ik braaf op een paar gewone laarzen, en ik besefte dat mijn tenen ijskoud waren, ondanks een paar warme sokken.

'Waarom!' vroeg ik me toen af. 'Waarom draag ik mijn Uggs niet,' en sindsdien ben ik teruggevallen in mijn oude schoenpatroon dat zich kenmerkt door warmte en comfort.

Australia Uggs zijn niet de enige echte uggs

Hoewel het soms lijkt alsof er maar één echte Ugg is, namelijk Australia Uggs, zijn er veel meer producenten van de zogenaamde sheepskin laars. Ontzettend veel zelfs, dus ik heb besloten een lijst met producenten te maken! Deze lijst zal ongetwijfeld blijven groeien, en ik hoop dat jullie er je voordeel mee kunnen doen. Het is typisch van die informatie die ik zelf erg handig vind! Bij alle merken, waarmee ik ervaring heb, vind je een link naar de bespreking van Uggs van het betreffende merk.

Merken die sheepskin laarzen oftewel Uggs maken

Uggs uit Engeland

Gumbies
Buitenkant is van koeienleer, binnenkant schapenwol. Voelt een stuk minder weelderig dan andere sheepskin laarzen. Ik heb ze meteen teruggestuurd, en kreeg keurig mijn geld terug.
Sheepland
Vielen bij mij erg ruim uit, en bleken een naad aan de voorkant te hebben, die ik niet mooi vond. Verkocht via Marktplaats. Mijn review van Sheepland Uggs.
Whooga Uggs
Geweldige laars: ik draag momenteel de chestnut classic tall. Ze vallen wel ruim: normaliter draag ik een ruime 38, en bij de Whooga Uggs een 37. Mijn review van Whooga Uggs.
Brogs
Kosten rond de 140 euro, maar zijn wel inclusief verzendkosten. Maar een stuk duurder dus dan de Uggs van Whooga of Canterbury.

Uggs uit Duitsland

Fellhof

Uggs uit Nieuw Zeeland

NZ Nature

Uggs uit Australië

Bearpaw
Een wat goedkopere versie van de sheepskin laars, maar wel van echt shapenleer. Ik heb ze in een cowboylaars model, maar ze zitten gewoon niet echt lekker. Ontzettend jammer. Review komt nog.
Love From Australia
De meest bijzondere en leukste Uggs die ik ooit heb gehad! Ik had een paar met linten, dat ze heel romantisch maakte. Helaas liepen ze helemaal niet fijn, en heb ik ze met pijn in mijn hart moeten verkopen. Mijn review van LFA Uggs.
Emu
Van Emu heb ik niet de Uggs, maar het model Emu Quest. De schacht van deze uggs is gevoerd met schapenwol, maar het voetgedeelte helaas niet. De eerste keer dat ik ze aantrok zaten ze echter zo verrukkelijk dat ik ze meteen heb aangehouden. Helaas zijn ze geen alternatief voor Uggs, want je moet er in de winter echt sokken in aan.
Warmbat

Product reviews van Uggs op Huisvlijt

Ik schrijf zoveel mogelijk product reviews over Uggs als mogelijk is! Helaas kan ik niet alle merken kopen en voor jullie uit proberen, maar de merken die ik heb geprobeerd bespreek ik!

Lees nu mijn product reviews van:

Uggs diervriendelijk?

Lange tijd waren de omstandigheden van de merinoschapen die zorgen voor de wol voor Uggs echt vreselijk. De schapen worden echt behandeld als een 'ding'. Zo worden ze onverdoofd gecastreerd, en wordt er zogenoemde mulesing toegepast. Mulesing wordt zeggen dat er een stuk huid rond het achterwerk van het schaap wordt weggesneden. Dit doen ze om te voorkomen dat het geïnfecteerd raakt. Dat klinkt dus wel sympathiek, maar het zou helemaal niet nodig zijn als er beter met de schapen werd omgegaan.

Zijn UGGS van UGGS Australia diervriendelijk?

Op de website van bontvoordieren.nl lees ik het volgende:

'Ook het bekende schoenenmerk UGG maakt gebruik van Australische merinoschapen. Helaas zijn zijn hun producten niet gegarandeerd mulesing-vrij en worden de merinoschapen voor UGGS niet geschoren maar geslacht; de schoen is gemaakt van de binnenstebuiten gekeerde huid van het schaap.'

Dat klinkt afschuwelijk, en ik voel me meteen bezwaard over mijn uggs.

Wat zeggen ze bij UGGS Australia zelf: zijn uggs zielig?

Op de officiële website staat te lezen dat ze alleen dierlijke materialen gebruiken van leveranciers die voldoen aan hun strenge eisen. Ze schrijven specifiek dat ze mulesing niet accepteren.

'Deze norm garandeert dat dieren vrij zijn van honger en dorst, ongemak, pijn, angst en stress, en vrij zijn om normaal gedrag te vertonen. We accepteren nooit huiden van dieren die uitsluitend voor hun huid zijn gefokt, of van dieren die op dieronvriendelijke wijze worden gehouden of geslacht.'